Neto investicije 129,2 miliona

Bez autora
Jun 01 2010

Neto strane direktne investicije, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prva tri mjeseca ove godine iznosile su 129,2 miliona eura i bile su 43,9 odsto veće nego u istom prošlogodišnjem periodu. Prema preliminarnim podacima Centralne banke, ukupan priliv stranih direktnih investicija u prvom ovogodišnjem kvartalu iznosio je 148,8 miliona eura, što je 25 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Najveći priliv ostvaren je u martu, kada je obavljena dokapitalizacija telekomunikacione kompanije M:tel od 40 miliona eura. Najveći priliv ostvaren je po osnovu ulaganja u domaće kompanije i banke, 75 miliona ili 30 odsto više nego u prvom prošlogodišnjem periodu. U formi intekompanijskog duga ostvaren je priliv od 36,8 miliona eura, što je 32,3 odsto više nego u prva tri mjeseca prošle godine. Ulaganja u nekretnine oslabila su 6,5 odsto na 31,1 milion eura, dok je onaj po osnovu povlačenja novca investiranog u inostranstvu bio 5,8 miliona EUR.

Neto investicije 129,2 milionaNeto strane direktne investicije, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prva tri mjeseca ove godine iznosile su 129,2 miliona eura i bile su 43,9 odsto veće nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Prema preliminarnim podacima Centralne banke, ukupan priliv stranih direktnih investicija u prvom ovogodišnjem kvartalu iznosio je 148,8 miliona eura, što je 25 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

"Najveći priliv ostvaren je u martu, kada je obavljena dokapitalizacija telekomunikacione kompanije M:tel od 40 miliona eura", saopšteno je iz CBCG.

Najveći priliv ostvaren je po osnovu ulaganja u domaće kompanije i banke, 75 miliona ili 30 odsto više nego u prvom prošlogodišnjem periodu. U formi intekompanijskog duga ostvaren je priliv od 36,8 miliona eura, što je 32,3 odsto više nego u prva tri mjeseca prošle godine.

Ulaganja u nekretnine oslabila su 6,5 odsto na 31,1 milion eura, dok je onaj po osnovu povlačenja novca investiranog u inostranstvu bio 5,8 miliona EUR.

Odliv stranih direktnih investicija na kraju marta bio je 33,1 odsto manji nego u uporednom periodu prošle godine i iznosio je 19,6 miliona EUR. Na obaveze domaćih preduzeća po osnovu kredita uzetih kod matičnih kompanija odnosilo se 12,4 miliona eura, a na nekretnine 2,3 miliona EUR.

Investicije crnogorskih rezidenata u strane banke i preduzeća iznosile su 1,9 miliona, a odliv nastao povlačenjem udjela stranog kapitala u domaćim bankama i preduzećima 1,5 milion eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik